Wat is Brainspotting en hoe kan het helpen? 

Als je op zoek bent naar een krachtige manier om trauma’s te helen en stress te beheersen, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord over Brainspotting. Maar wat is het en hoe werkt het? Brainspotting (BSP) is een therapeutische techniek die mensen helpt om toegang te krijgen tot diepgewortelde traumatische herinneringen of emoties, deze te verwerken en los te laten. Deze techniek wordt gebruikt om een breed scala aan problemen te behandelen, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst, depressie, verslavingen, lichamelijke pijn en meer. Laten we eens kijken naar de wetenschap achter brainspotting, om te zien hoe deze helende techniek je kan helpen. 

Wat is Brainspotting? 

Brainspotting werd in 2003 ontwikkeld door Dr. David Grand als een uitloper van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). BSP omvat het gebruik van oog posities of “brain spots”, om de hersenen te helpen traumatische herinneringen te verwerken. En op deze manier blijvende genezing te creëren. Wanneer we een trauma ervaren, kunnen onze hersenen vast komen te zitten in een lus. Hierdoor blijven we dezelfde gebeurtenissen steeds opnieuw beleven zonder oplossing. BSP stelt ons in staat deze lus te doorbreken door deze herinneringen bewust te benaderen. Zo ze kunnen worden verwerkt en geïntegreerd in onze bewuste ervaring.

Hoe werkt het? 

In BSP-sessies worden cliënten begeleid in het proces om hun eigen unieke hersengebieden te vinden. De therapeut leidt de cliënt door een reeks vragen. Dit doet de therapeut om deze speciale punten in het lichaam te lokaliseren, waar trauma’s gemakkelijker kunnen worden losgelaten dan ergens anders op het lichaam. Als de brainspot eenmaal is vastgesteld, wordt de cliënt gevraagd zich te concentreren op zowel externe als interne prikkels. Externe prikkels zoals geluid of muziek, interne gewaarwordingen zoals ademhaling of spierspanning, terwijl hij naar zijn brainspot kijkt. Deze dubbele focus helpt hen toegang te krijgen tot diepere lagen van emotie, die samenhangen met het trauma waarvan ze proberen te genezen.  

Wat zijn de voordelen van Brainspotting? 

De voordelen van BSP reiken veel verder dan alleen het genezen van trauma’s. Het kan ook gebruikt worden voor het beheersen van stressniveaus en het verbeteren van de algehele geestelijke gezondheid. BSP blijkt ook positieve effecten te hebben op de lichamelijke gezondheid. Het vermindert chronische pijn en helpt mensen om chronische ziekten als fibromyalgie of prikkelbare darm syndroom (IBS) te beheersen. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen die BSP ondergaan al na één sessie, een beter functioneren ervaren. Dit ervaren zij op gebieden als emotionele regulatie en kwaliteit van leven, zoals gevoel van eigenwaarde en sociale tevredenheid.

Brainspotting is een krachtige therapeutische techniek die mensen kan helpen diepe emotionele toestanden aan te boren om te genezen van traumatische ervaringen of beter met stress om te gaan. Door bewust toegang te krijgen tot deze diepgewortelde emotionele toestanden, kunnen mensen die op een gezondere manier gaan verwerken, zodat ze verder kunnen zonder gebukt te gaan onder trauma’s of negatieve ervaringen uit het verleden. Als je op zoek bent naar een effectieve manier om van een trauma te genezen of je stressniveau beter te beheersen, overweeg dan om Brainspotting therapie eens te proberen! Doe dit met begeleiding van een therapeut die hier ervaring mee heeft. Kies daarom voor het Noord-Hollandse bedrijf.